Utbyte och tillit som tillfredsställer behov

I sin ädlaste form kan ett utbyte av pengar representera något väldigt vackert. En genuin önskan om att dela de resurser en själv har med någon annan. Vi ger vad vi kan, av den enkla anledningen att någon behöver. Att se och känna andra människors behov är inte alltid så lätt för oss, men när vi gör det väcker det spontant en önskan hos oss att ge det vi kan.
Denna spontana och genuina önskan att ge väcks inte när vi ställer krav på varandra. När någon säger att vi måste ge håller vi hårdare i det vi har.

För att känna varandras behov, behöver vi känna tillit, för att känna behov är att göra sig själv sårbar. Detta betyder att då graden av tillit i ett socialt sammanhang eller hela samhället ökar, ökar också möjligheterna för människor att lämna gamla modeller för betalning och utbyte av resurser bakom sig.

När vi kan visa våra behov öppet och ärligt, och andra kan känna dem och ge efter förmåga, skapas också en fantastisk grund för skapande och kreativitet. Ett skapande som inte har till syfte att locka dig att ge mer än du egentligen önskar, utan ett skapande som syftar till att tillfredsställa verkliga behov.

Denna typ av behovstillfredsställande skapande är vad vi på Cohero vill vara med och skapa.

Inspirationen till denna korta text kommer ifrån detta fantastiska TED-talk:

Publicerad i Okategoriserade

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*