Lärare arbetar som ett lag

sjolins bild 2sjolins bild

Jon Österlund och Anki Santiago Pettersson, lärare vid Sjölins gymnasium Nacka

“Jag tycker att Cohero är ett otroligt bra och framåtsyftande spel. Det har gjort att vi pratar mer om våra behov och att vi arbetar mer som ett lag.“  Anki Santiago Pettersson, lärare

Redan år 2012 testade personalen på Sjölins gymnasium att spela Cohero för första gången. Sedan dess har det tillkommit personer i gruppen och nu i mars 2016 var det dags för hela personastyrkan att spela Cohero tillsammans igen.

Anki Santiago Pettersson, lärare i spanska och engelska och arbetslagsledare, berättar att de efter att ha spelat Cohero med personalen år 2012 snabbt började använda det vokabulär som finns i spelet för att prata om olika personers behov. Nu arbetar de mer med att försöka se till att hjälpa varandra så att alla har en rimlig arbetsbelastning. För att uppnå det inleder de nu varje arbetslagsmöte med att stämma av hur alla mår.

– Precis som att vi tycker att eleverna ska mår bra, så är det viktigt att vi mår bra. Cohero blir ett medel för att vi ska uppnå det och få det språk och den kommunikation som behövs.

Jon Österlund, lärare i ekonomiska ämnen, medieämnen och juridik, var ny lärare på skolan när han första gången spelade Cohero.

– Det var väldigt speciellt att göra det med så pass nya kollegor. Det var värdefullt att lära känna mig själv i arbetslaget och tryggt att sedan arbeta med personer som vet hur jag fungerar. Det var stärkande för arbetslagets samarbete. Arbetslaget är viktigt eftersom det är scen för mycket. Det är där man hämtar stöd och hjälp att lösa problem när man kört fast.

Text: Anna-Maria Norman, processledare för Cohero

Publicerad i Okategoriserade

Cohero bäst av fyra ”företagsspel”

Det har varit tyst på denna sida under 2014-2015. Men det hände bra saker även dessa år. En rolig sak var att tidningen Chef under 2015 rankade Cohero som det bästa av fyra olika ”företagsspel”. 

Cohero i Chef

Publicerad i Okategoriserade

Cohero på skolvårens AFK

Skolvåren arrangerar vad de kallar för en AFK i Huddinge 14 – 15 Februari, en möjlighet att diskutera skolans möjligheter och utmaningar. Knyta kontakter och inspireras för att kunna samutveckla ett hållbart lärande samhälle.

Cohero kommer att vara på plats och hålla i en Workshop under deltagarplattformen. Det är en utmaning att ge en inblick i vår spelbaserade på så kort tid som vi har till vårt förfogande, men vi tror att vi har hittat ett upplägg som kommer att bli riktigt spännande och väldigt långt ifrån en sedvanlig föreläsning

Dela gärna information om evenemanget här på facebook.

Hoppas att vi ses i Huddinge 14 – 15 Feruari

http://skolvaren.wordpress.com/2013/12/16/afkhuddinge-14-152-2014/

afkhuddinge

Publicerad i Okategoriserade

Cohero i media och bloggar

Under de senaste månaderna har det skrivits en del om Cohero i gamla hederliga papperstidningar och på nätet. De tre mest matnyttiga artiklarna som skrivits hittar ni här.

En artikel om Cohero och hur det används i agronomutbildningen på SLU, samt kursansvarige Thomas Norrbys tankar om spelets betydelse för omställning av samhället till att bli hållbart.
http://www.landetrunt.nu/artikel/97971

David Jonstad har skrivit en spännande krönika om Cohero och kopplar detta till det ljumma mottagandet av framtidskommissionens rapport.
http://www.sydsvenskan.se/kultur–nojen/starkare-ihop-i-cohero/

Daniel Pargman är lärare och forskare på KTH. Han skriver på sin blogg om upplevelsen av att spela med sina kollegor.
http://danielpargman.blogspot.se/2013/05/cohero-playing-games-at-work.html

Publicerad i Okategoriserade

Utbyte och tillit som tillfredsställer behov

I sin ädlaste form kan ett utbyte av pengar representera något väldigt vackert. En genuin önskan om att dela de resurser en själv har med någon annan. Vi ger vad vi kan, av den enkla anledningen att någon behöver. Att se och känna andra människors behov är inte alltid så lätt för oss, men när vi gör det väcker det spontant en önskan hos oss att ge det vi kan.
Denna spontana och genuina önskan att ge väcks inte när vi ställer krav på varandra. När någon säger att vi måste ge håller vi hårdare i det vi har.

För att känna varandras behov, behöver vi känna tillit, för att känna behov är att göra sig själv sårbar. Detta betyder att då graden av tillit i ett socialt sammanhang eller hela samhället ökar, ökar också möjligheterna för människor att lämna gamla modeller för betalning och utbyte av resurser bakom sig.

När vi kan visa våra behov öppet och ärligt, och andra kan känna dem och ge efter förmåga, skapas också en fantastisk grund för skapande och kreativitet. Ett skapande som inte har till syfte att locka dig att ge mer än du egentligen önskar, utan ett skapande som syftar till att tillfredsställa verkliga behov.

Denna typ av behovstillfredsställande skapande är vad vi på Cohero vill vara med och skapa.

Inspirationen till denna korta text kommer ifrån detta fantastiska TED-talk:

Publicerad i Okategoriserade

Konsten att använda modeller av verkligheten på ett konstruktivt sätt

En studie som publicerades i senaste numret av ”Child Development” visar att tonåringar som har föreställningen att personligheter är statiska, oftare ser våld som en legitim metod för konfliktlösning. (länk finns längst ned i texten)

När vi jobbar med en metod som Cohero är det därför viktigt att alltid betona att de modeller vi använder för att beskriva oss själva och varandra med, inte beskriver något som är oföränderligt. Vi behöver delade psykologiska modeller för att kunna kommunicera om våra likheter och olikheter, för att förstå och kunna förhålla sig konstruktivt och utvecklande till våra känslor, behov och beteenden. Samtidigt är det viktigt att hela tiden vara medveten om att vi aldrig ”ÄR” någon av de etiketter som vi använder för att beskriva oss själva och andra.

Med ett verktyg som Cohero som gör det möjligt att jobba långsiktigt och kontinuerligt med psykologiska processer minskas risken för att vi börjar tänka att det vi precis sett hos oss själva eller hos någon annan är det vi ÄR. Varje spelomgång upptäcker vi något nytt hos oss själva och de andra vi spelar med. Vi utvecklar ett språk som gör det lättare att kommunicera med varandra om våra upplevelser av oss själva och varandra, men som inte förenklar oss som personer.

http://www.sciencedaily.com/releases/2013/02/130212100558.htm?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+sciencedaily+%28ScienceDaily%3A+Latest+Science+News%29

Publicerad i Okategoriserade

Utveckling av hemsidan

Sedan någon vecka har vi haft fokus på att vidga och fördjupa det material som ni kan hitta här på hemsidan. Idag känns hemsidan mer färdig än tidigare, men fortfarande finns det mycket material som ligger i bakgrunden och bubblar, väntande på att få sin digitala hemvist. Det är framför allt texter som har att göra med den teoretiska bakgrunden till Cohero.

Alla som har fått möjligheten att spela Cohero vet att det handlar om förutsättningar för kollektiv intelligens och kreativitet, gruppens förutsättningar att förhålla sig konstruktivt till problem med en högre grad av komplexitet än vad enskilda individer mäktar med. Spelet bygger också på teorier om beteendestilar och hur kunskap om dessa kan användas för att stärka gruppens kollektiva intelligens. Mer om detta och mycket annat relaterat till den psykologiska teori och forskning som ligger till grund för Cohero kommer att läggas upp inom någon vecka.

Publicerad i Okategoriserade

Facebook, Hemsida och blogg – Alla vägar leder till…

Det sjuder av aktivitet hos oss på Cohero, även om det kanske inte syns här på vår hemsida och blogg ännu. Vi är glada och stolta över att så många är intresserade av våra processverktyg, framför allt samarbetsspelet, detta innan vi ens har hunnit med en officiell lansering av det. Det testspelas till höger och vänster och genom andras blickar på spelet får vi själv upp ögonen för nya intressanta aspekter som vi inte tänkt på innan.

Allt detta innebär också att vår bild av oss själva och det vi vill bidra med till världen också är i förändring. Hemsidan är därför och kommer en under en period fram över byta skepnad lite till och från. Precis som med spelet vill vi testa oss fram till en form som fungerar och känns rätt och vara lyhörda för våra kunder och intressenters behov och önskemål.

Cohero har även en Facebook sida, där vi är mer aktiva med att skriva om oss själva och sådant som vi tycker är intressant och viktigt. Här är det också lättare att ge sig i kast med diskussion och dialog med oss.

Sök på ”cohero” inne i Facebook och klicka på vår logga så hittar du oss.

Publicerad i Okategoriserade

Cohero: en ständig utvecklingsprocess

Cohero är en metod och en serie verktyg utvecklade för att kunna användas i olika typer av organisationer. Vi är nu  i en utvecklingsfas där vi börjat testa våra verktyg ute i olika organisationer. Varje gång vi gör detta upptäcker vi något nytt som sedan påverkat det fortsatta utvecklingsarbetet med Cohero, ett utvecklingsarbete som vi varken vill eller tror att det finns ett slut på. Vi är helt enkelt väldigt förtjusta i att utveckla och förbättra våra processverktyg.

Cohero kommer tack och lov aldrig bli färdigt, våra processverktyg kommer att vara i ständig utveckling och vi kommer att utveckla fler än det spel och den webstödda seminarieserie som är vår produktportfölj i nuläget.  I nuläget sker denna utveckling med en rasande takt, så hög takt att vi inte riktigt har hunnit med att utveckla, hemsida, bloggar och våra kanaler i alla olika sociala medier. Vi förstår dock att detta är viktigt och vi har nu lovat varandra bättring på detta område. Från och med nu kommer mer fokus att läggas på detta.

På den här bloggen kommer vi att publicera olika cohero relaterade tankar och nyheter i både text och videoformat. Om det är något särskilt som ni undrar om eller som intresserar er, ställa gärna frågor i kommentatorsfälten så lovar vi att svara på dem.

Publicerad i Utveckling